.
.

Homo Ludditus

Less is more and nothing is good enough

.

Noel Bernard: „De ce emigrează românii?” (29 august 1981)


Lucrurile s-au schimbat mult, dar românii continuă să plece pe capete. Din arhiva Europei Libere:
 
5 thoughts on “Noel Bernard: „De ce emigrează românii?” (29 august 1981)

 1. N. Raducanu

  Impresionanta conferinta lui Noel Bernard pe acea vreme! Si eu ascultam pe atunci postul Europa Libera, dar nu argumentele aduse de directorul postului in aceasta cuvantare m-au convins in 1987 sa fac cererea de plecare din tara. Acum se pune insa intrebarea: de ce mai pleaca romanii in vest? Caci de lipsa de libertate nu sufera, cultul personalitatii nu-i mai apasa, absenta produselor din magazine s-a inlocuit cu abundenta lor (aduse din vest) etc. Pe atunci plecau medici, arhitecti, ingineri, chiar scriitori si artisti, precum si alte categorii de intelectuali. Acum printre cei peste doua milioane de romani ce formeaza majoritatea celor plecati (chiar si fara Schengen) sunt muncitori in industrie, in constructii si instalatii, in abatoare, in servicii, unii tarani ce se preteaza la munci slab calificate, precum si o gramada de rromi din categoria celor foarte saraci. Cei peste doua milioane (oare cine le stie cu adevarat numarul?), reprezinta totusi de vreo zece ori mai multi decat pe vremea cand Noel Bernard isi rostea la microfon discursul. Cred ca problema e complexa si la ea nu se poate gasi o explicatie simplista (pe care o banuiesc). Oare la noi cine (guvernul, presedintele, parlamentul) se ocupa de aceasta migrare in masa a populatiei din tara, dupa ce motivul “teroarei comuniste” a disparut? Oare de ce, conform unui recent sondaj, peste 40% din cei ramasi in tara apreciaza ca era mai bine pe vremea comunismului?

  Reply
  1. Béranger Post author

   În ziua de astăzi, politrucii nu-și asumă răspunderea pentru plecarea în masă a românilor după 1990. Nici usturoi n-au mâncat, nici la guvernare n-a fost nimeni.

   În august 1981, de-abia începuse „foametea”. Cred că „întunericul” și „frigul” urmau să vină de-abia în iarna următoare. Până în 1987 urma să trăim multe zile negre.

   Reply
  2. Fluieratorul

   Nu stiu de ce pleaca romanii in general, stiu ca eu am plecat cind n-am mai avut la ce sa ma uit inainte. Profesional nu mai aveam oricum de-o vreme, dar ziceam ca nu sint tocmai singur in idealismele mele. M-am trezit la un moment ca eram de-o vreme singur, ba chiar si ridiculizat pentru ca muncesc ca prostul, oamenii din jur cazind repede in “conformism” (cititi nepotism combinat cu pupat mina sefilor, care aduce mai multe avantaje decit competenta), si am iesit fara ezitare pe prima usa care mi s-a oferit, si din fericire am nimerit bine. Un sfat prietenesc oricui mai e pe-acasa si are chef de o schimbare: plecati, nu asteptati, ca nu se schimba nimic aici in timpul vietii noastre. Nici drumurile, nici podurile, si nici nu vine industria de virf inapoi.

   Reply
  3. Cristian

   Dar de teroarea capitalista, care a inlocuit-o cu mare succes pe cea socialista, de ce oare nu vorbeste nimeni?
   Se pare ca Europa Libera a reusit sa va spele bine creierele; mai ceva decit Hollywood-ul.

   Reply
   1. Béranger Post author

    Să „vă” spele? Băi Bulache, tu m-ai citit ce scriu de atâta vreme despre capitalism? (Și nu numai aici.) Nu m-ai citit. Ciocu’ mic, băiete.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>