.
.

Homo Ludditus

Less is more and nothing is good enough

.

O fi bună de ceva Skoda CitiGo?


Scrisesem pe Twitter ceva despre ea mai demult, făcusem o configurație șmecheră (cu cutie de viteze automată, climatizare, City Safe Drive, radio, și altele) și-mi ieșise pe la 9.000 de euro. Mă întrebă un amic despre CitiGo, așa că m-am uitat din nou după această mașinuță.

Apropo, o cunoaște careva bine? Merită, sau e un fel de Logan cehesc mai ghiduș?

În primul rând că pe configuratorul de România, n-am mai obținut același preț. Cel mai ieftin model de bază, Avantaj (pe care nu l-am găsit pe situl de Germania) începe la 7.273 € cu TVA, dar nu poți adăuga cutie automată. Plecând de la modelul de bază Active cu 3 uși și cutie automată (8.747 €), adăugând City Safe Drive & ESP, Climatic, Geamuri electrice față, Radio CD&MP3-player , obțin 10.027 €. Spre comparație, aceleași opțiuni adăugate la Avantaj (cutie manuală) duc la 8.814 €. Modelul Avantaj are însă și alte minusuri, căci este cu aproape 774 € mai ieftin decât cel mai ieftin Active; culmea că această diferență de preț este mai mare decât costul adăugării unei cutii automate (700 €)!

Ducându-mă pe situl de Germania, m-am făcut cu nervii. Las la o parte că în pagina de prezentare te tratează de prost, căci scrie „Kraftstoff 2,9 l/100km”, care este consumul pentru modelul pe GPL, nu pentru modelele pe benzină. CitiGo cu 3 uși începe la 8.890 € (Easy), iar Active începe la 9.690 €. Și eu care credeam că în Germania ar fi trebuit să fie mai ieftine!

Interesant e că la Active are opțiuni de motorizare pe care nu le-am găsit în România. În afară de motorul standard 1.0 MPI (44 kW, consum innerorts/außerorts/kombiniert 5.6/3.9/4.5), avem motoarele mai scumpe 1.0 MPI Green tec (consum 5/3.6/4.1) și 1.0 MPI 5-Gang AS (5.3/3.9/4.4), 3 motoare de 55 kW, plus ăla pe GPL (50 kW, consum 3.6/2.5/2.9, preț de plecare al mașinii 12.640 €).

Modelele cu cutie automată au „ASG” adăugat la nume (Automated Shift Gearbox, cutie automată cu posibilitate de suprascriere manuală). CitiGo Active cu 1.0 MPI 5-Gang ASG începe la 10.390 €. Până și sistemul audio e mai scump în Germania! Nu mai vorbesc de Infotainment System. Se pare că are în serie ESC (stabilizare), EDS (diferențial electronic), MSR (o chestie anti-alunecare, merge împreună cu ESP și ASR), ASR, ABS, dar mă tem că au renunțat la sistemul City Safe Drive, care promitea frânarea automată la iminență de impact și viteze sub 30 km/h, că nu-l găsesc. Și nu izbutesc să aflu care este situația climatizării: n-o găsesc menționată nici la dotările de serie, nici la opțiuni! La fel și cu acționarea electrică a geamurilor. Să presupun că-s ambele dotări standard?! În fine, m-am lăsat păgubaș. La cât de căcăcios este situl nemțesc, ar merita numai pentru nervii stricați de cumpărat altă marcă de mașină!

Interesant e că mașina are cică 5 stele NCAP, chestie de care situl ADAC n-a aflat încă, deși testul este din 2011. Bine, retardații de la EuroNCAP scriu în pagina de detalii „Tested Car: VW up! 1.0, LHD”. În cine dracu’ să mai ai încredere în lumea asta de superficiali și neglijenți?

Un test complet ADAC, din iunie 2012, aici: Skoda Citigo 1.0 Ambition. Rezultate bune (pentru cine e obișnuit cu testele ADAC), m-a impresionat mai ales Fahrstabilität 1.5 / ADAC-Ausweichtest 1.6 (nota maximă fiind 0.6, iar cea mai proastă 5.5) — cu atât mai notabilă cu cât, de pildă, Fiat Panda a obținut la stabilitate catastrofalele note de 4.6 / 5.5 în august 2010 (fără ESP), și de-abia în iunie 2012 s-au obținut 2.4 / 2.1, când ESP a ajuns dotare de serie.

Spre comparație, fratele mai scump din cei trei care folosesc aceeași platformă (al treilea fiind Seat Mii), VW up!, testat în decembrie 2011, nu are note mai bune la stabilitate, ci la confort, dar pentru 3.150 € în plus (14.300 € față de 11.150 € la CitiGo). De ăsta ADAC știe că are 5 stele.

O fi, domnule, bună de ceva Skodița asta? Oricum, nici o mașină nu merită cumpărată la prețul de catalog, trebuie găsită o ofertă. Și, dacă mă uit pe Auto Bild, nici la mâna a doua nu merită luate mașinile mici, riscul de rugină și uzură a unor componente scumpe fiind mare (citisem despre alte trei surori siameze de platformă, Toyota Aygo – Peugeot 107 – Citroën C1, fabricate tustrele în Cehia, și care după 6 ani sunt varză totală: ruginite și plouă înăuntru).

2013_Skoda-Citigo-DashboardSkoda-citigo-Rear
6 thoughts on “O fi bună de ceva Skoda CitiGo?

   1. Robert

    Ecoboost are deja 4 ani de cand e pe piata si apare in mai multe masini, pe mai multe continente astfel ca primesc suficiente date despre comportamentul motorului in timp. 1.0 de la WV e gandit ca un motor de putere mica pentru masini ce o sa fie folosite preponderent in oras. 1.0 de la Ford e gandit ca un motor mic si economic dar totusi performanta, care sa inlocuiasca motorizari vechi.
    Tce de la Renault (Nissan) are 3 ani de cand e prezent pe piata si e folosit pentru masini mici dar si unele destul de grele (Duster, Qashqai, Juke).

    Reply
 1. Béranger Post author

  Auto Bild România nr. 24 (24 dec. 2013 – 8 ian. 2014) prezintă un comparativ „Duelul piticilor: Noul Hyundai i10 vs VW up!” din care reiese că Hyundai i10, deși cu un scor ușor sub VW up! (3.30 față de 3.35, pesemne nu după notarea nemțească), este superior mașinii germane în unele privințe (motor mai puțin zgomotos, calitate superioară a finisărilor interioare, comenzi mai clare și ergonomice, ambianță mai plăcută, direcție supraasistată, siguranță pasivă superioară). Coreeanul ar avea însă un tren de rulare neomogen (whatever that means).

  N-am găsit articolul echivalent din revista-mamă, dar aici
  http://www.autobild.de/artikel/hyundai-i10-fahrbericht-4411023.html
  aflăm prețurile celor 2 variante de bază de i10: Trend (12.120 Euro) und Style (12.980 Euro).

  Evident că-i mai scump decât Skoda CitiGo, dar…

  Reply
 2. Dragos B

  @Robert : Ce motoare fiabile existente pe piata ai recomanda astfel incat sa cumpar cu incredere o masina cu astfel de motorizare? Multumesc!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>