.
.

Homo Ludditus

Less is more and nothing is good enough

.

Secolul agresivității, al violenței, al nesimțirii


Tot felul de articole triumfalist-optimiste propovăduiesc pretinse adevăruri potrivit cărora agresivitatea mondială este în scădere, războaiele se împuținează, violența în societate este tot mai redusă — aberații de-astea au tot fost publicate în 2013, nu mă obosesc să caut link-uri.

În realitate, agresivitatea a devenit o constantă a societății. Ea nu mai este percepută ca atare, dar în ciuda unor măști precum corectitudinea politică și altele, omul secolului 21 este un agresiv cu zâmbetul pe față.

Agresivitatea societății americane este evidentă, dar acolo, a fi agresiv este o calitate, nu un defect. Comparați definițiile din mai multe limbi:

Merriam-Webster’s 11th Collegiate Dictionary:

aggressive
1 a : tending toward or exhibiting aggression (aggressive behavior)
b : marked by combative readiness (an aggressive fighter)
2 a : marked by obtrusive energy
b : marked by driving forceful energy or initiative : ENTERPRISING (an aggressive salesman)
3 : strong or emphatic in effect or intent (aggressive colors, aggressive flavors)
4 : growing, developing, or spreading rapidly (aggressive bone tumors)
5 : more severe, intensive, or comprehensive than usual especially in dosage or extent (aggressive chemotherapy)

DEX 2009:

AGRESIV, -Ă, agresivi, -e, adj. Care atacă (fără provocare); fig. care caută prilej de ceartă; provocator. ♦ (Despre substanțe) Care atacă chimic corpurile cu care ajunge în contact.

Le Petit Robert:

agressif, ive
1. Qui a un caractère d’agression, qui marque la volonté d’attaquer, de critiquer sans ménagement. ➙ menaçant, violent. Il a prononcé un discours agressif. Un ton particulièrement agressif.
◆ Qui provoque, agresse la sensibilité. Couleur agressive. ➙ criard.
« d’une coquetterie agressive » (Maupassant). ➙ provocant.
2. Qui a tendance à attaquer, à rechercher la lutte. ➙ batailleur, belliqueux, combatif, hargneux, querelleur; fam. bagarreur, rentre-dedans, teigneux.
« une Allemagne […] agressive »
(Siegfried). ▫ Par ext. Un vendeur agressif.
Psychol. Propre à l’instinct d’agression, qui manifeste l’agressivité. Impulsions agressives. Tempérament agressif.

După cum se vede, doar în engleză agresivitatea poate fi o calitate! Iată însă că agresivitatea — ca o calitate — a pătruns și în România. Revista Auto Bild România nr. 24 (24 dec. 2013 – 8 ian. 2014) prezintă noile modele de BMW M3 și M4 folosind termeni pe care originalul nemțesc nu-i folosește: „M3 respiră agresivitate prin toți porii”, „Agresivitate în formă pură”.

agresivitate

Mă tem că acordând valențe pozitive agresivității, nu facem decât să punem bazele unui Mad Max în acest Est Sălbatic post-sovietic și post-ceaușist. Repet, Auto Bild Deutschland nu utiliza termenul „Aggressivität” în descrierile acestor automobile — este vorba de texte adăugate de neciopliții de români, care se complac într-o societate de mizerie, nesimțire, violență și agresivitate.

E adevărat, nu se împușcă oamenii pe stradă, căci agresivitatea se manifestă la alt nivel, mai grav, cel al lipsei de civilizație, al agresării celuilalt prin zgomot, prin mizerie, prin vorbă, prin contact fizic (îmbrânceala din locurile publice) ș.a.m.d.
One thought on “Secolul agresivității, al violenței, al nesimțirii

  1. Robert

    Oricum nu au inteles cui se adreseaza aceasta masina, trebuia sa fie asa:
    1. “Portbagaj mare sa ai unde sa pui sistemul de alimentare cu GPL cand nu mai ai bani de benzina (intra si porcul in el)”
    2. “Culoare apropiata de cea a aurului sa vada dusmanii ca ai valoare”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>