.
.

Homo Ludditus

Less is more and nothing is good enough

.

O opinie bistrițeană


Marius Chiuzan, în Bistrița News: M-am săturat de Uniunea Europeana. U.E. a furat “legal” din România aproape 5 miliarde de euro:

De 7 ani de când a intrat în Uniunea Europeană, țara noastră dă în fiecare an 1% din P.I.B. ca și contribuție obligatorie la Uniunea Europeană, adică 1,2 miliarde de euro pe an — adică aproximativ 8,4 miliarde de euro în total. Banii aceștia se virează anual, direct, fără proiecte, fără formalități și fără complicații, doar pe baza unei simple hârtiuțe, un ordin de plată (ca și o chitanță de la aprozar) prin care România își plătește acum „tributul” Uniunii Europene la fel cum plătea în urmă cu sute de ani tribut la turci sau contribuții și despăgubiri de război plătite zeci de ani de români la sovietici.

Din visul românilor pentru un trai mai bun, sau cel puțin decent în Uniunea Europeană s-a ales praful, deoarece în 7 ani europenii, beneficiind de complicitatea, vasalitatea sau chiar trădarea liderilor politici din România de după „Loviluția din ’89”, au distrus agricultura, economia și finanțele autohtone și ne-au dat la schimb doar iluzii și vorbe deșarte despre drepturi și oportunități.

În fapt, Uniunea Europeană s-a comportat cu România la fel de rău ca și conchistadorii spanioli cu indienii-americani cand le-au impus cu forța o nouă rânduire social-politică, un nou sistem economic sau chiar un nou sistem religios.

Pentru a vedea cum și-au bătut joc europenii din U.E. (nu din toată Europa) de România, la sfârșitul materialului am postat poze făcute slide-urilor de prezentare a cunoscutului analist economic Radu Soviani, care a fost prezent în octombrie la Bistrița, la o întâlnire cu oamenii de afaceri locali, unde a demontat unele mituri economice și de „integrare” în U.E. Comentariile și concluziile materialului îmi aparțin în exclusivitate, dar situația nefastă în care ne-au adus „prietenii” din Europa este reală și practic orice om de afaceri care a vrut sa acceseze fonduri de la U.E. îmi va da dreptate mai ales că, pentru câteva zeci de mii de euro din banii comunitari, românul nostru trebuie să faca un metru cub de acte. Practic, Uniunea Europeană ia orice masură, inclusiv ilegale, pentru a-i împiedica pe români să acceseze zecile de miliarde de Euro avute teoretic de către România la dispoziție, prin sabotaje directe sau măsuri ultra-birocratice care fac ca accesarea acestor bani să fie aproape imposibilă. Așa se face ca în 7 ani România a primit de la „sora” U.E. doar 3,67 miliarde de euro, dar a dat fără probleme contribuții de peste 8,4 miliarde de euro. Strigător la cer este și faptul că majoritatea proiectelor europene sunt intenționat supraevaluate și axate pe lucruri neesențiale, cum ar fi drumuri asfaltate pe câmpuri și prin păduri, deși nu avem asfalt pe toate străzile din orașe, sau locuri de joacă și parcuri în vârf de munte, deși cele din localitățile noastre arată ca după război. Nu mai vorbesc de banii aruncați pe cursuri și proiecte teoretice „de formare, instruire și pregătire” sau cel mult proiecte ramase doar în dosare, fără a rămâne nimic practic pentru români după „investiții” totale de sute de milioane de euro.

În aceste condiții, după 1989 și în special în ultimii ani, am schimbat jugul de lemn al sovieticilor-ruși, pus în anii ’40-’50 pe România, cu jugurile de „aur” al U.E. și al Statelor Unite, în condițiile în care nici „prietenii” ruși nu au renunțat la jugul avut pe țara noastră. Din nefericire, nici guvernanții actuali (ca și cei vechi din PDL) nu vor să ia măsuri în beneficiul cetățeanului român. Mai mult, ultimul acord cu „asasinii economici” de la F.M.I. și B.M., alături de mărirea taxelor, impozitelor, mărirea prețurilor la energie și utilități și vânzarea unor companii de stat profitabile duc la sărăcirea și mai accentuată a populației și căderea spre un prognozat faliment de țară și sclavia totală a majorității populației din România.

Am corectat câteva litere și am adăugat câteva virgule, dar stilul nu l-am putut schimba.

Iată cum se naște „iubirea” față de „mărețul Proiect European”. Firește, România a fost distrusă de corupție, furt și (poate) trădare înainte de glorioasa aderare la Uniunea Europeană, iar pentru asta sunt de vină românii, nu străinii („prost nu e ăla care cere, e ăla care dă”). Poate asta să ne fi salvat cumva, ca țară — dacă am fi constituit un pericol economic, ca fosta Iugoslavie, „agenturile” străine ar fi ațâțat poate mai mult conflictele intreretnice, cu consecințe evidente.

Totuși, este o realitate faptul că am cotizat la „Înalta Poartă Europeană” mai mult decât am primit de la ea. Iar banii primiți au fost, adesea, irosiți. Tot săracul trebuie să iasă în pierdere…

Oare cretinii de basarabeni, ca și cretinii de ucraineni — care acum duc o imbecilă bătălie pe viață și pe moarte cu Puterea –, își imaginează că ei vor reuși să absoarbă mai bine fondurile europene? Că lor nu li se vor impune taxe și accize minime la energie? Că la ei nu vor crește prețurile cu mult mai mult decât salariile?

Prostie crasă, numele tău se cheamă „dorința de a avea un stăpân”. E adevărat, mișcarea țărilor nealiniate nu cuprinde țări prea tentante ca model, și nu oricine poate fi Elveția, dar ce mama dracului, fără să fim o colonie nu se poate?
8 thoughts on “O opinie bistrițeană

 1. Pozilla

  oare o fi tot vina UE ca nu suntem in stare sa cheltuim banii pe care ni-i pune la dispozitie? Altii sunt vinovati ca noi suntem un popor de cretini, care-si aleg cu incapatanare cei mai hoti si mai idioti conducatori. Nu-i greu de facut o paralela intre Romania si Polonia, nu?

  Reply
 2. Fluieratorul

  Deh, baiatul asta e foarte roman: crede cu tarie ca tot ce ni se intimpla nasol e din vina altora, care n-au alta treaba pe lume decit sa ne vrea noua raul. Noi am fost, sintem si vom fi perfecti, salvarea spirituala a lumii, noul popor ales. Pashol na turbinca!

  Reply
  1. Béranger Post author

   Well, chiar dacă noi suntem de fapt tocmai la polul opus perfecțiunii, la ce ne-a servit intrarea în UE? Vreo 2 milioane de români au plecat la muncă în alte țări, dar nu cred că asta era ideea. Spre deosebire de polonezi, românii fură cum respiră, iar rezultatul este că ne-am aliniat prețurile la cele din UE, dar salariile nu. Instituțiile nu ni le-am modernizat sau democratizat decât pe hârtie — cum spuneam, și futuți, și cu banii luați.

   E greu spre imposibil să rămâi neutru dacă nu te numești Elveția, dar UE nu este The Land of Cockaigne. Să ne imaginăm, de pildă, că Turcia intră în UE. Nu știu ce vor avea alții de pierdut, dar am o idee cu privire la cum s-ar duce dracului Turcia, chiar dacă probabil că s-ar mai democratiza un pic.

   Reply
 3. Radu Negru

  Articolul d- lui Marius Chiuzan de pe blogul “Bistrita News” ma face sa imi pun unele intrebari. Mai intai, de ce o problema atat de grava este trecuta sub tacere de mass-mediile cu raspandire nationala si ea e sesizata abia acum la Bistrita? Nu sunt in masura sa verific calculele d-lui Radu Soviani la care se refera articolul in anexa, dar daca sumele primite de la UE sunt de 3,67 mlrd. euro, adica cca. 20 % din sumele teoretic puse la dispozitie (contributia noastra la UE fiind de 8,4 mlrd. euro), in timp ce Polonia a accesat din 2004 pana azi 100% din sumele puse la dispozitie de EU, situatia ar fi trebuit sa fie reclamata fie de presedintele Romaniei, fie de reprezentantul Romaniei in UE, fie de un parlamentar roman in Parlamentul European. De ce nimeni nu a facut un scandal monstru pe aceasta tema, care se pare ca va continua si in viitor? Explicatia d-lui Chiuzan ca “UE ia orice masuri, inclusiv ilegale, pentru a-i impiedica pe romani sa acceseze miliardele de euro ce i se cuvin, prin sabotaje directe sau masuri ultra birocratice” este ridicola si tine de teoria conspiratiilor. Cine si de ce sa fie oare dusmanii Romaniei ascunsi in conducerea UE? Nici explicatia ca “romanii sunt hoti” nu tine. Oare cine pe cine fura la nivel macroeconomic? Saracii pe cei bogati sau invers? Salariatii pe propriul lor patron? Daca coruptia e un furt, atunci ce influenta poate avea asta asupra aprobarii proiectelor supusede Romania spre aprobare la UE? In toate ipotezele sumele” furate” raman in tara, iar asta nu are legatura cu discrepanta dintre sumele virate drept cotizatie si cele primite. Autorul nu ia in consideratie si ipoteza ca vinovate de lipsa proiectelor aprobate la Bruxelles ar putea fi chiar ministerele romanesti responsabile de asta. Probabil ca asta explica tacerea tuturor, pana in momentul acesta cand dl. Chiuzan demasca ghiveciul de flori care pute.
  Pe de alta parte, se trece cu vederea ca, in calitate de membru al UE, tara noastra beneficiaza, ca si toate celelalte, de garantia respectarii frontierelor in momentul aderarii. Nici o alta tara nu poate pune in discutie aceste granite, fara a intra in conflict cu toate celelalte. Iar asta se plateste.

  Reply
  1. Béranger Post author

   Garantarea frontierelor? Dar pentru asta plătim la 2 stăpâni: NATO și UE. De ce plătim de 2 ori pentru același serviciu? Apoi, cine să atenteze la frontierele noastre? Ungaria, Ucraina, Serbia, Marea Neagră? Și de ce?

   A, iar când vorbeam de hoție mă refeream la furturile care au distrus economia națională, nu la deturnarea fondurilor europene.

   Reply
   1. Fluieratorul

    Cu fondurile europene a fost si hotie, a fost si prostie. De luat puteam lua mai multi bani decit am dat, cum au facut cind au putut Spania, Italia, Portugalia, Grecia si mai incoace Polonia, dar la noi lipsesc si seriozitatea, si competenta, si bunul simt, si mai ales, de la Ceausescu incoace, un plan de tara. N-are nimeni nimic anume de facut, nu se urmareste nimic decit plutirea.

    Putem constata lucrurile astea, ne putem plinge de consecinte, dar stim cu totii prea bine ca nu la Bruxelles sint cauzele principale ale problemelor noastre. Bruxelles-ul putea sa fie o parte a solutiei, dar pe drum ne-am impiedicat mereu de “calitatile” alesilor nostri.

    Despre coruptie, numai de bine. Cadourile pe care generatii de parinti le-au dat la scoala ca sa aiba odraselele note bune, peschesurile pentru intrarea pe usa din dos la facultati, cumpararea titlurilor si plagiatul generalizat n-au produs competente. Pe unii nici macar nu i-au alfabetizat… Cine vreti sa inteleaga lucrurile, scroafele proaste urcate in copac din ultimele generatii? Ii vedeti in fiecare zi cind dati drumul la televizor. Prosti si fuduli, in majoritate zdrobitoare.

    Reply
    1. Béranger Post author

     Dacă suntem atât de proști încât nu știm să profităm de membărșipul european, de ce dracu’ am mai intrat? Căci de progresat, n-am progresat, viața s-a scumpit, norocul ălora care-au plecat la muncă în afară (dacă se poate numi noroc).

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>