.
.

Homo Ludditus

Less is more and nothing is good enough

.

Muie, dragă UE!


membruAdevărul: Micul românesc a fost scos de UE în afara legii. Comisia pentru Siguranţă Alimentară a respins lista cu aditivi în care bicarbonatul era permis:

Comisia pentru Siguranţă Alimentară a Uniunii Europene a avizat negativ joi, la Bruxelles, lista cu aditivii alimentari permişi pentru consum, pe care se regăseşte şi bicarbonatul folosit în prepararea de mititei.

Lista respectivă fiind respinsă, se consideră automat că folosirea bicarbonatului de sodiu este ilegală, astfel că micul nostru tradiţional nu va mai putea fi preparat după reţeta cunoscută, decât cu riscuri mari pentru producători.

Ce s-a întâmplat ieri, dar mai ales până ieri, în relaţia noastră cu autorităţile europene aflăm de la Ştefan Pădure, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

„Anul trecut, România şi mai multe ţări europene au solicitat, la Bruxelles, acceptarea pe lista cu aditivi permişi a unor ingrediente importante pentru produse care în respectivele ţări sunt tradiţionale (desigur, România a cerut permisiunea necesară pentru bicarbonatul de sodiu din mititei). Dar există şi unele ţări, cum ar fi Germania, Spania, Olanda, Danemarca, Italia sau Austria, care nu au reuşit să-şi înscrie în lista respectivă ingredientele propuse. Era de aşteptat ca aceste ţări să voteze negativ adoptarea listei, pentru că din punctul lor de vedere este incompletă. Germania s-a abţinut de la vot, iar Spania a votat contra, astfel că lista nu a trecut şi mai avem de aşteptat până în iunie. Să fim bine înţeleşi, reprezentanţii acestor ţări nu au absolut nimic împotriva micului românesc, dar – pentru că lista respectivă nu cuprinde şi ingredientele solicitate de ei – o resping. Votează negativ împotriva listei, nu împotriva micului, astfel că am ajuns din nou în afara legii. România le-a propus reprezentanţilor acestor ţări să ne susţină acum, urmând să-i susţinem şi noi pe ei la următoarele etape.”

El a precizat că în iunie 2013, când micul ieşise de jure în afara legii, soluţia adoptată a fost ca acest produs să fie considerat tradiţional, iar autorităţilor sanitar-veterinare li s-a recomandat să nu dispună controale în vederea depistării de bicarbonat. „A fost o acceptare tacită a continuării preparării cu bicarbonat, pe care cred că se va merge şi în continuare“, a spus liderul patronal. Mai pe româneşte, micul este în afara legii, dar recomandarea este să nu se sesizeze nimeni pentru a sancţiona acest derapaj.

Ministerul Agriculturii transmite un comunicat prin care confirmă cele arătate de noi mai sus şi explică atitudinea votanţilor din Comisia de Siguranţă Alimentară.

“Cu toate că nici un Stat Membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste State au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale. În această situaţie, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările Statelor Membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie. Precizăm însă că micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor în discuţie”, a comunicat ministerul.

Ministerul greșește. Mititeii vor putea fi comercializați doar pe piața internă românească, așa cum s-a întâmplat din iunie anul trecut și până acum.

Democrația „frățească” europeană. Să mă scuzați pentru sinceritate, dar îmi bag pula în ea. Și încă și mai abitir în jegul de birocrație de la Bruxelles și Strasbourg.
6 thoughts on “Muie, dragă UE!

 1. Radu Negru

  De 25 de ani de cand traiesc in Germania, nu am intalnit nicaieri, in nici un restaurant sau magazin alimentar, mici romanesti. Sunt peste tot asa zisii Kebabcici, dar reteta lor bulgareasca sau sarbeasca, desi ii face probabil acceptabili pentru cei de la Comisia UE, sunt departe din punct de vedere al gustului de micii romanesti. Dar eu, fiind in Romania asta vara, am cumparat o punguta a firmei Knorr cu miroase de mititei. N-am verificat, dar cred ca contine si bicarbonat, caci gustul micilor preparati cu substanta respectiva era excelent. Pe de alta parte, nu am intalnit in magazine in acest sfert de secol in Germania, nici un alt produs romanesc, cu exceptia unor sticle de vin (excelent!) cu denumirea Val Duna. Cercetand pe Google, am aflat ca o cunoscuta firma germana de vinuri a cumparat cateva zeci de hectare de podgorii in Oltenia si a edificat acolo instalatiile pentru preparatea acestui Pinot Grigio cu indicatia Product of Romania. Vinul vine in butoaie si este imbuteliat in Germania, la Bingen.
  Si inca o observatie: intr-o declaratie de acum cateva luni a d-lui Barroso, el a declarat ca Comisia nu va mai trebui sa se ocupe de fleacuri, de tipul interzicerii castravetilor incovoiati (si, as adaoga eu, a retetei mititeilor), ci numai de probleme cu adevarat importante pentru economia UE . Oare care or fi alea? Miliardele de care are nevoie Ucraina pentru a iesi din “mess”?
  Scuze, dar nu am mai fost de decenii pe un stadion de fotbal. Daci nu stiu ce inseama termenul “muie”. Ma poate ajuta cineva cu o explicatie stiintifica ?

  Reply
  1. Béranger Post author

   Nu este nevoie de mers pe stadion, termenul se poate auzi probabil în orice școală generală cu clasele I-VIII. Acum, etimologia este clară. Cu sensul de „gură”, el vine din țigănescul „mui” (Graur dixit), iar prin extensie, având în vedere că gura este unul din cele două elemente implicate în actul de felație…

   Reply
  1. Béranger Post author

   Pentru uz intern, vor rămâne… Nu că am fi exportat noi cine știe câtă pastă de mici, dar e o insultă.

   Reply
 2. Dragos B

  Cevapci cum le spune-s o gluma proasta in comparatie cu micii ‘adevarati’. :(
  Mici ‘adevarati’ am gasit in Germania la magazinul rusilor unde grosul produselor e facut in G dupa retetele lor sau adus din Rusia. Printre altele scapa in rafturi si mici ‘adevarati’.

  Pe mine ma mira altceva. Desi la orice hypermarket / centru comercial duduie gratarele nu gasesti decat 2-3 feluri de ‘…wurst’. Desi inauntru, in hypermarket, exista o groaza de carne care ar merge pusa la fript. Macar de 3-4 ori pe an ar putea sa faca si ei o zi de felul “Frăţia grătarelor” sau “Grătarul popoarelor”, sa mai incerce si altceva… :) :(

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>